Malika-Azammad-tweede-priijs-Wilde-Ganzen

Een aantal maanden geleden vroeg onze founder van MoralCompassNL en mijn goede vriendin Malika Azammad, of ik mee wilde naar de Wilde Ganzendag. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. ‘Ja graag!’, was mijn antwoord. Het zou een dag worden vol inspirerende verhalen, met gelijkgestemde mensen die de wereld allemaal een beetje mooier willen maken. 11 maart 2023 was het dan zover: mijn eerste Wilde Ganzendag. Wekker gezet om 7 uur, aankleden, koffie erin en yes op weg door een nog wat besneeuwd Nederland. Op naar locatie de Eenhoorn in Amersfoort. 

Voor wie Wilde Ganzen niet kent: Wilde Ganzen is een goede doelen organisatie, die zich al 65 jaar inzet voor een wereld zonder armoede. Zij steunen onder andere kleine projecten en bieden (financiële) steun rondom allerlei thema’s. Hiermee maken zij gemeenschappen zelfredzamer en willen zij ter plekke het verschil maken. 

Vandaag is het thema ‘Weerbare gemeenschappen voor de toekomst’. Een thema dat MoralCompassNL erg aanspreekt. Ook wij zijn namelijk continu bezig om lokale initiatieven samen met onze lokale vrouwengemeenschap om te zetten in acties. Dit om van het dorpje Hassi Al Bagar een sterke onafhankelijke gemeenschap te maken. 

Rachida Boukhriss, onze contactpersoon van Wilde Ganzen, wees ons 2 weken vóór de Wilde Ganzendag, op een te winnen prijs (van €10.000,00!!) voor een project ter bevordering van gemeenschapsparticipatie. De uitverkorenen, mochten hun idee pitchen op de Wilde Ganzendag. Of we daaraan mee wilden doen? 

Na de vraag te hebben uitgezet bij onze lokale partnerorganisatie (de vrouwenvereniging) in Marokko, kwam daar al snel een reactie. ‘Ja wij willen heel erg graag met het te winnen bedrag een arganolie productielijn opzetten in ons dorp. Dat is onze lang gekoesterde droom! Daarmee kunnen we van onze prachtige landelijke argannoten, zelf olie maken en verkopen.’ Hiermee zouden dorpelingen weer een inkomen krijgen, wat de lokale economie versterkt. Zo gezegd zo gedaan. Binnen 1,5 week na intensieve samenwerking tussen Marokko en Nederland, was ons projectplan inclusief begroting klaar. Vol trots las ik het eindresultaat van het projectplan. De kracht van samen! Het hele setje werd ingediend. En tatatada… We werden van de 40 inzendingen uitgekozen om ons projectidee te pitchen. Hoe mooi was dat!? Nu al win- win. En een mooie Wilde Ganzendag én een kans om €10.000,00 te winnen!

 

Aangekomen op de Wilde Ganzendag in Amersfoort, werd ik warm verwelkomd en konden we al snel aanschuiven in de grote zaal, waar Jalli Lamin Kuyateh, live een prachtige Afrikaanse gitaar (kora) stond te bespelen. Na een mooi welkomstverhaal van dagvoorzitter Babah Tarawally, begon dan de eerste spreker genaamd Els Hertogen van organisatie 11.11.11. Els is algemeen directeur en hield een inspirerend verhaal over haar koepelorganisatie, die zich inzet voor duurzame verandering en internationale solidariteit. 

Els gaf hele sprekende voorbeelden van de grote ongelijkheid en het grote onrecht dat anno 2023 nog steeds op de wereld bestaat. Ook thema’s als klimaatverandering, financiële ongelijkheid en de fundamentele rechten van de mens kwamen ter sprake. Thema’s waar we ons zeker niet van mogen wegdraaien. Het mooie verhaal van Rosa Parks https://historiek.net/rosa-parks-1913-2005/6718/  kwam voorbij. Ter illustratie van het feit dat je ook met hele kleine acties, hele grote movements in gang kunt zetten. Els vertelde gepassioneerd verder. Het raakte me en ik voelde om me heen dat ik niet de enige was. Mensen zoals Els, die er hun levenswerk van maken, om de wereld een mooiere plek te maken. Onmisbare mensen voor deze wereld, als je het mij vraagt.

Dan de pitch ronde. Waar onze founder Malika Azammad, al snel ons arganolieproject mocht pitchen. En dat in 3 minuten tijd. Wat een tijdsdruk. Maar… She nailed it! Er waren nog 8 andere pitches van toffe projecten overal ter wereld. Wat zijn deze mensen toch allemaal goed bezig om een verschil te maken! En dat terwijl velen van hen ook gewoon een druk leven hebben, naast deze goede doelenactiviteiten die zij vaak vrijwillig doen.  

Video afspelen

Tijdens de uitstekend verzorgde lunch, werd mij weer bevestigd wat een fijne mensen er op deze dag rondlopen. Mensen van jong tot oud. En er werd toch nog eens benadrukt hoe belangrijk het is, om ook jonge mensen te mogen verwelkomen op deze dag. Dus blijf komen jong publiek! Na de lunch, door naar een mooie workshopronde. Workshoprondes van allerlei thema´s, waar je van te voren uit kon kiezen. Mooie thema´s waar Stichtingen veel van kunnen leren.

 

Aan het einde van de dag, was dan toch wel de grande finale: Bekendmaking van de winnaars van de pitches. En yess, we hebben de tweede prijs gewonnen! Stichting MorallCompassNL krijgt €7500,00, om in Hassi Al Bagar Arganolie te gaan maken. Wat zullen ze daar ook blij zijn. Mooi dat de locals weer inkomsten krijgen en hun gezinnen kunnen onderhouden. En ook mijn pluizige haar is er blij mee… (Want zeg nou zelf: arganolie is toch een geweldig product?). Kan ik alvast bestellen 😉?

 

Stichting-MoralCompassNL-op-de-Wilde-Ganzendag

Terugrijdend naar Brabant in de middagzon, sneeuw die intussen is gesmolten, kijk ik terug op een mooie dag. Wat overblijft is een hartverwarmend gevoel, een mooi gevoel, een gevoel van samen, van inspiratie en een gevoel van urgentie. Urgentie om het goede werk te blijven voortzetten. Zoals Els Hertogen zo mooi zei: Onrecht en ongelijkheid blijven zien en niet wegkijken, er echt iets mee doen. Kleine acties, grote verschillen. Doen!

Volgend jaar ga ik graag weer mee. Hopelijk zien we weer veel gelijkgestemden. Zien we jou misschien ook? Doe jij ook mee om verschil te maken?

Leave a reply

MoralCompassNL is een non-profit organisatie met als doel om de armoede in Hassi Al Bagar van onderop te doorbreken.

Contact

KvK: 80032214 Bank: NL71BUNQ2051291543

Copyright © 2020 Stichting MoralCompassNL | All Rights Reserved