Overlevenden aardbeving Atlasgebergte zijn al hun winterkleding kwijt, maar Liam (11) gaat ze helpen
Het Atlasgebergte in Marokko werd begin september getroffen door een zware aardbeving. Met de winter op komst ligt veel winterkleding nog altijd begraven onder het puin. Maar daar hebben vader Bart en zoon Liam de Ruiter uit Oud-Beijerland iets op gevonden.

Ilja Post 22-11-23, 05:00 Laatste update: 22-11-23, 08:05

,,Een paar lekkere warme stappers uit Oud-Beijerland kunnen deze mensen best wel gebruiken”, aldus Bart de Ruiter. Of liever zijn 11-jarige zoon Liam. Want hij was degene die niet alleen zijn eigen groep 7 van de Willibrordusschool enthousiasmeerde voor een inzamelingsactie, maar zelfs de hele school. Samen met Stichting MoralCompassNL én een enthousiaste schoolleiding startten zij deze week met het inzamelen van schoenen onder de noemer ‘Schoenen voor Marokko’.


Zonder Liam hadden de leerlingen en leraren uit het Spuidorp waarschijnlijk nooit gehoord van het ‘vergeten’ dorp Hassi al Bagar. Maar Liam vertelt zijn medeleerlingen graag over Stichting MoralCompassNL, het goede doel waar zijn vader al enkele jaren als vrijwilliger bij betrokken is.

Geen toeristische trekpleister


Dit is een non-profitorganisatie van Malika Azammad, die zich inzet voor de mensen uit het geboortedorp van haar voorouders. Voor haar het échte Marokko. Anders en over het algemeen een stuk minder welvarend dan de bekende toeristische trekpleisters. Maar juist daardoor wel extra hulpbehoevend.
,,Vanaf onderop proberen wij die armoede te doorbreken. Onder andere door mensen te ondersteunen in het basale levensonderhoud en projecten rond alfabetisering, talentontwikkeling en werkgelegenheid.”De Ruiter ontmoette haar drie jaar geleden bij toeval tijdens een leesclub, waar zij beiden deel van uitmaakten en raakte direct gegrepen door haar verhaal.

Liam deed jaren geleden al eens mee aan de ramadan om een klasgenootje, de enige moslim in de klas, wat extra steun te geven
Vader Bart de Ruiter


,,Toen zij mij vroeg of ik wellicht iets voor haar zou kunnen betekenen, hapte ik meteen toe. Ik op mijn beurt deels geïnspireerd door Liam die jaren geleden al eens meedeed aan de ramadan om een klasgenootje, de enige moslim in de klas, wat extra steun te geven.”


Dus toen De Ruiter zijn zoon vroeg ook iets te doen voor Hassi al Bagar, hoefde hij daarover niet lang na te denken. ,,Al helemaal niet toen hij hoorde dat mensen daar nog altijd veel te stellen hebben met de aardbeving die enkele weken geleden een groot deel van de regio en hun bezittingen in puin legde, waaronder al hun kleren en schoenen.”

Zomerse slippers

Liam: ,,Toen de aardbeving gebeurde, was het nog zomer en droegen alle kinderen daar lichte kleren en zomerschoenen. Maar in de winter kan het ook in Marokko heel koud worden, vooral in de bergen en waar Hassi al Bagar ligt. Het kan daar zelfs vriezen. Dan wil je natuurlijk niet op je zomerse slippers of dunne schoentjes rondlopen.”


De Ruiter: ,,Liam vindt het best spannend om in alle klassen zijn verhaal te doen over onder andere het dreigende lot van de kinderen van dit vergeten dorp. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat zijn speech veel kinderen en ouderen inspireert om hun tweedehands, maar nog prima bruikbare winterschoenen te doneren aan leeftijdsgenoten die het net een beetje minder hebben.”


De kans gegeven, had De Ruiter ook met alle liefde een zeecontainer geregeld om het schoeisel linea recta naar Marokko te loodsen. Maar dat blijkt, gezien de huidige regering, nog niet zo gemakkelijk, zegt hij. ,,In plaats van per schip zullen alle ingezamelde goederen dus worden gereden door familie en kennissen van Malika.”

Handreiking van het ene aan het andere dorp
Malika Azammad, Stichting MoralCompassNL

Jammer, vindt hij. ,,Ik wil niet te kritisch zijn op de Marokkaanse regering, maar voor een land dat wel wat hulp kan gebruiken maken ze het behoorlijk lastig.” Malika zelf blijft echter liever weg van politieke uitspraken. ,,Mij gaat het er gewoon om dat we mensen in het Atlasgebergte een steuntje in de rug geven. Een handreiking van het ene aan het andere dorp. Met Liam daarin als een voorbeeld voor ons allen.”

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad

Leave a reply