Met een vol hart

door Mirtylle

Ik kan Miryam zeker beamen in al haar positieve woorden en enthousiasme!

Na een maand in het dorp terug thuis te zijn, kijk ik terug op een geweldig ervaring. Het is een avontuur geweest dat ik voor altijd zal meedragen. Door er weken aan een stuk, dag in en dag uit mee te draaien in het dagelijkse leven daar, maak je mee deel uit van het dorp. Voor de kinderen was het eerst maîtresse (Frans voor leerkracht), daarna werd het teacher en niet veel later werd het Myrtille. Buitenkomen ging al snel gepaard met kinderen die je roepen en de kleinsten die aankomen rennen om je een kus en een knuffel te geven. Maar ook andersom, kregen al die gezichten voor mij ook een invulling.

Die lieve meisjes die ook hun harde kant hebben. Welk deugniet je in de gaten moet houden. De apotheker die tegelijk ook IT’er en chauffeur is. Welke inwoner wel Engels kan. 

Bij de buren mocht ik elke avond langsgaan om samen te eten en televisie te kijken. In ons gebrekkig Frans hadden we interessante gesprekken over onze culturen. Deze mensen zijn geen verre buren meer maar werden familie. 

Daarnaast door er een langere periode te verblijven, komen ook soms de moeilijke kanten van het verhaal naar boven. Communicatie die niet altijd van een leien dakje loopt omdat je de taal en de gewoonten niet kent. Kinderen die wanneer ze niet naar school moeten, niets om handen hebben en zich uit verveling willen aansluiten bij de activiteiten. Met alle chaos tot gevolg. Ik merkte ook op dat je in een armere leefwereld snel volwassen moet worden. Om op te komen voor jezelf zijn de kinderen vaak hard tegenover elkaar. 

Maar uiteindelijk zijn dat de leerrijke momenten. Die verschillen die je anders zullen doen staan in het leven en met een andere blik naar de toekomst doen kijken. 

Dat is waarvoor we denk ik kozen om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Om te kunnen leren uit een andere cultuur en mee te nemen wat we hebben bijgestoken van alle merkbare verschillen. Dit om voor de volgende generatie een mooiere toekomst te kunnen bieden.

Dit verhaal loopt niet op zijn einde. We zeggen geen vaarwel maar tot snel!

De inwoners van Hassi hebben me duidelijk getoond dat wanneer je met een open en respectvolle geest toekomt, ze je met vol hart laten vertrekken. 

Leave a reply

MoralCompassNL is een non-profit organisatie met als doel om de armoede in Hassi Al Bagar van onderop te doorbreken.

Contact

KvK: 80032214 Bank: NL71BUNQ2051291543

Copyright © 2020 Stichting MoralCompassNL | All Rights Reserved